Uutiset

Viborg Landsarkiv - maakunta-arkisto peltojen keskellä

Viborg Landsarkiv - maakunta-arkisto peltojen keskellä

Keskellä tanskalaista peltomaisemaa nousee vaalea, piirroksen omainen 4800m2 käsittävä laatikkomainen rakennus. Katsoja joutuu hieraisemaan näkymää kahdesti. Onko kyse aidosta rakennuksesta vai valtaisasta piirroskuvasta?

Schmidt Hammer Lassen arkkitehtien alkuperäinen toimeksianto oli suunnitella toimiva arkisto, johon mahtuisi suuri määrä kirjoja ja tiedostoja. Tila tulisi lisäksi jakaa järkevästi. Oman lisähaasteensa toi kansallisarkistoon liitettävät ominaisuudet ja rakennuksen tärkeys. Erityistä huomiota tuli kiinnittää lämpötilan hallintaan ja rakennuksen visuaaliseen olemukseen perinteisenä arkistorakennuksena. “Uuden arkiston tuli olla kestävää kehitystä tukeva, yksinkertainen, moderni ja minimalistinen.

Halusimme myös yhdistää palan taidetta parantaaksemme rakennuksen ilmaisukykyä”, kertoo Rasmus Kierkegaard, schmidt hammer lassen arkkitehtien osakas.

“Pala taidetta paisui lopulta päätökseemme koristella rakennuksen koko julkisivu suurella, kirjahyllyä muistuttavalla kuvalla. Graafinen betoni sopi erinomaisesti ideamme välittämiseen”, Kierkegaard jatkaa. “Tunsimme myös entuudestaan taiteilijan, joka pystyisi siirtämään ajatuksemme betonipintaan. Asiakkaamme, KPC Byg A/S, tuki ideaamme alusta lähtien ja kuvio sopi täydellisesti rakennuksen laatikkomaiseen, yksinkertaiseen arkkitehtuuriin”, hän lisää.

Projektin haasteina olivat pieni budjetti sekä erilaiset tekniset seikat, kuten huonekosteus ja oikean, dokumenteille sopivan sisälämpötilan saavuttaminen. Suurin haaste oli kuitenkin luoda varastorakennus, joka merkitsisi jotakin ihmisille.

“Lopputulos vastasi suunnitelmiamme lähes 100%:sti. Taiteellinen suunnitelma muuttui useampaan otteeseen prosessin aikana, mutta yhteistyömme taiteilijan, Grethe Sørensen’n ja rakennuttajan, KPC:n kanssa toimi saumattomasti. Onnistuimme lopulta luomaan yksinkertaisesta rakennuksesta jotakin erityistä”, Kierkegaard päättää tyytyväisenä.

Viborgin maakunta arkisto on erinomainen esimerkki siitä, miten graafisella betonilla voidaan korostaa rakennuksen käyttötarkoitusta ja luoda rakennuksen julkisivuun syvyyttä. Läheltä katseltaessa julkisivussa näkyy eri etäisyyksillä toisistaan olevia pisteitä, mutta kauempaa katsottuna julkisivu muistuttaa kolmiulotteista kirjahyllyä. Juuri näistä syistä rakennus jää varmasti jokaisen ohikulkijan mieleen.

 

 

KOHTEEN TIEDOT:

Sijainti: Vennershåbvej, Viborg, Denmark

Arkkitehti: Schmidt Hammer Lassen Architects

Urakoitsija: KPC BYG A/S

Elementtitehdas: Confac A/S

Rakennusvuosi: 2015

Valokuvaaja: Helene Høyer Mikkelsen

Kuvio: Uniikki toistokuvio, Grethe Sørensen


Palaa uutisiin